Mentaltester

SBK anordnar två typer av tester den ena Mentalbeskrivning Hund (MH) och den andra Mentaltest som med en kombination av godkänt både test och exteriörbeskrivning kallas Korning.

Mentaltesten har omarbetats och kommer i en ny tappning. Närmare beskrivning se SBK:s RUS-pärm. Länk nedan.

Det finns även en test som kallas L-test står för lämplighetstest och används i huvudsak av polisen.

Skillnaden på de tre testerna kan förenklat förklaras så här:
Vid MH beskrives vad hunden gör vid de olika momenten. Hunden blir inte bedömd godkänd eller ej, har hunden gått igenom testet har hunden s k "Känd mental status" och ger rätt att vara med på vissa tävlingar där detta erfordras.

Under mentaltesten bedömer domare hundens agerande efter flera moment och skriver protokoll efter att tittat på olika egenskaper hos hunden. Här blir hunden godkänd eller icke godkänd.

L-testen tittar man närmare på vad hunden är lämplig till. Till skillnad mot de andra två testerna har man inte fasta situationer och moment utan ändrar och lägger till under testens gång tills man får en reaktion från hunden.

På Sydöstra Skånes Brukshundklubb anordnas MH och Mentaltester se under Tävlingar & prov>>

Anmälan till MH gör du på sbktavling.se. Anmälan till MT görs än så länge till klubben. Våra anmälningsformulär för aktuell MT finner du under Tävlingar & Prov.

Vill du veta mer? Samtliga länkar öppnas i nytt fönster

Länk till SKK:s Hunddata