Back to Top
 
 
 
 

Agilitygruppen

Victoria Westesson

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0735-95 30 04

 Vad är agility?

Agility är en relativt ny fartfylld tävlingsgren inom Svenska Brukshundklubben. Sporten visades första gången vid en stor hundutställning i England 1978 och i mitten av 1980-talet introducerades Agility i Sverige.
I Agility kan man tävla både individuellt och i lag. Agilitytävling är öppen för alla hundar, dock skall hunden ha uppnått 18 månaders ålder senast dagen före tävlingstillfället.
Agility är en modern, publikfriande tävlingsform. Det går fort mellan slalompinnar, på vippbrädor, genom tunnlar och över hinder. Oftast är hunden lika förtjust som publiken och förhoppningsvis hinner även föraren med i de snabba turerna. Agility är roligt för alla och när det är som bäst är det också en uppvisning i avancerad lydnadsdressyr.

En krävande hinderbana

Agility handlar om att på kortast möjliga tid och utan fel eller vägringar ta sig igenom en hinderbana. Banan består av minst 14 och högst 20 hinderpassager med allt från slalom och balansgång till hopp och platsliggning. Hunden är ofta mycket motiverad för denna typ av utmaningar vilket gör att det ställs stora krav på en genomarbetad grundlydnad för att föraren skall kunna kontrollera sin hund och utföra momenten på rätt sätt.

Rolig dressyr för alla

Hunddressyr bygger på ett djupt samarbete mellan hund och förare. Mycket arbete läggs på att motivera hunden för att nå en positiv och glad lydnad. I agility får man ofta motivationen gratis genom att hunden arbetar fritt mot nya spännande utmaningar. Dressyrarbetet handlar här om att balansera explosivitet, fart och precision. Agility är ett bra sätt att förbättra kontakten med sin hund och ha kul tillsammans.

Spännande tävlingsform

I agility tävlar man i tre storleksklasser (fr.o.m. 2002-01-01). Samtliga klasser indelas i Small, Medium och Large. Det finns Agilityklass I - III, Agilitylagklass, Hopplagklss I - III och Hopplagklass. Agility ser man ofta som uppvisningar i samband med andra arrangemang, men om du funderar på att börja träna kan det vara en god idé att besöka någon av alla de officiella tävlingar som arrangeras över hela landet. Du kommer säkert att fångas av farten, spänningen och glädjen.

Källa: Svenska Brukshundklubben
Här hittar du reglerna >>