Back to Top
 
 
 
 

Mental 

jessica

Sk Jessica Alenius
0708-13 11 90

Mentalgruppen

Har hand om klubbens mentaltester 

 

Mentaltester

Mentalitet

SBK anordnar tre typer av prov: Mentalbeskrivning Hund (MH), Mentaltest (MT) och Mentalbeskrivning Valp (MV).

Mentalbeskrivning är som det låter, en beskrivning av vad hunden gör vid de olika momenten, där man beskriver vad som sker i en intensitetsskala (undantaget skotten), om man genomför hela beskrivningen får man så kallad Känd mental status. Resultaten från testerna hjälper oss att förbättra vårt avelsarbete. Alla hundar som är av brukshundsraser skall ha Känd mental status för att man skall få registrera valparna. MH är i första hand ett avelsredskap, men också ett bra sätt för dig som hundägare att få en bild av hur din hund reagerar i olika situationer. Hunden skall vara registrerad i SKK (brukshundar har förtur till platserna) och vara minst 12 månader gammal. För SBK-ras ställs krav om genomgången MH för hund som uppnått 18 månaders ålder för deltagande i SBK’s prov och tävlingar. Med genomgången MH menas att MH:t är helt genomfört, d v s att hunden har kryss i alla rutorna i protokollet (33 kryss), alternativt avbrutits av beskrivaren.

MT är ett prov där två domare bedömer hundens agerande under flera moment, man får poäng och blir godkänd eller ej godkänd. Hunden skall ha genomgått MH och senast dagen före testet ha uppnått 18 månaders ålder, men inte ha fyllt 48 månader. Med ett godkänt MT och en godkänd exteriörbeskrivning tilldelas hunden titeln Korad, detta gäller endast brukshundar.  

Mentaltesten har omarbetats och är nu sedan 2023-01-01 mer en blandning av vårt gamla MT där man i poängskalan jobbade med plus och minus, och det MT som kom 2007 där man i protokollet har en mer beskrivande del som dock inte påverkar betyget, men som skall vara till hjälp att förklara betyget.

Mentalbeskrivning valp (MV) utförs hos uppfödaren när valparna är mellan 7-9 veckors ålder. Läs mer om MV här: https://brukshundklubben.se/avel-halsa/mentalbeskrivning-valp-mv/

Det finns även ett test som kallas L-test, vilket står för lämplighetstest och detta är ett test man brukar göra på en hund som skall gå i tjänst. Beroende på vilken typ av tjänst hunden skall gå i har man olika test, man kan ändra eller lägga till saker under testet gång för att man vill få en reaktion hos hunden. Det kan t ex vara lämplighetstest för polisen, försvarsmakten, ledarhund osv.

SKK har ett test som heter Beteende- och personlighetbeskrivning hund (BPH) som alla hundar får göra, även blandras. BPH är också en beskrivning, precis som MH. Man får alltså inte poäng eller blir godkänd/icke godkänd. När man har genomfört BPH noteras beskrivningen som genomförd.

På Sjöbo BK arrangerar vi MH och MT, du hitta våra MH och MT på SBK Tävling. Sök på Sjöbo, där anmäler du också till MH och MT: https://sbktavling.se/competitions?domains=64

Länk till regler och anvisningar MH: https://brukshundklubben.se/avel-halsa/funktionar-avel-o-halsa/funktionar-mh/regler-och-anvisningar-mh/

Länk till regler och anvisningar MT: https://brukshundklubben.se/avel-halsa/funktionar-avel-o-halsa/funktionar-mt/regler-och-anvisningar-korning/

Länk till SBK hunddata: https://hundar.skk.se/Hunddata/

Har du frågor gällande mentalitet, mentalbeskrivningar eller mentaltest kan du ställa till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.